Vinkit kanien yhdistämiseen


Kun uusi kani tulee kotiin, kaikkein ensimmäiseksi suosittelen että kani saa jonkun aikaa rauhassa tutustua uuteen paikkaan, ennenkö sitä aletaan tutustuttaa talon muihin lemmikkeihin. Muutto on kanille aina suuri stressi ja saattaa laukaista jonkun piilevän sairauden, pahimmassa tapauksessa sairaus tartuttaa muut ja muuttuu epidemiaksi muiden kanien kesken. Joten maltti on valttia.

Vinkkini kanien yhdistämiseksi:

Ihan ensiksi olisi hyvä antaa kanien tutustua toisiinsa verkon läpi sekä tutustuttaa toistensa hajuihin vaihdellen häkkejä keskenään aina vuorokausi kerrallaan. Vielä parempi jos on mahdollista ensin kokeilla kahden tai todella tiheän verkon läpi (jos siis tahtoo välttyä yllättäviltä vekeiltä kanin naamassa). Sillä toisen kanin uhkaksi kokevat voivat saada pahaa jälkeä aikaiseksi verkonkin läpi, puremalla esim. nenään ja mihin vain, mistä kiinni saavat. Jos kahden verkon välissä on rako, tämä jää pelkäksi uhitteluksi eikä vahinkoa pääse syntymään.

Siinä vaiheessa, kun käyttäytyvät rennosti toisiaan kohtaan, voisi ajatella yhdistämistä. Ihanne tilanteessa näyttävät makoilevan kylkikyljessä verkon molemmin puolin, toisiaan verkon läpi nuollen. Yhdistämiseen suosittelen paljon tilaa "ei kenenkään" reviirillä, paljon piilopaikkoja sekä paljon herkkuja nassujen eteen, jolloin ruokailun lomassa voi vaivihkaa tutkailla toista, minkäslaiselta tuo toinen tyyppi vaikuttaakaan. 

Kanit alistavat toisiaan, ajavat takaakin ja karvoja saattaa pöllytä kun loikkivat toistensa yli, se on normaalia välien selvittelyä. Mutta jos alkavat kiertää kehää nenä toisen takamuksessa kiinni, alkavat potkia toisiaan kyljellään maaten taikka toinen kani alkaa kiljua/purra, on aika puuttua ja nopeasti. Vesisuihkepullo on hyvä olla valmiina, samoin nahkahanskat on tarpeen jos tappelu yltyy kovaksi kynsimiseksi taikka puremiseksi. (Ei tarvitse pelätä omien käsien puolesta jos joutuu välien selvittäjäksi). Itse varaudun esim. laatikon kannella tms. jolla erotan heti jos näyttää pahaenteiseltä ja nappaan toisen kaneista kainaloon.

Mikäli ensimmäinen kerta ei tuota haluttua tulosta, otetaan aikalisä ja kokeillaan toisena päivänä uudestaan. Joskus toisiinsa totuttaminen voi viedä aikaa, joskus se ei onnistu ollenkaan. Joskus taas kanit vain laitetaan yhteen eikä kellään ole mitään vastalausetta asiaa kohtaan, mitä nuoremmista kaneista on kyse sitä helpompaa tutustuttaminen yleensä on.




Kuka sitten kävisi kaveriksi?

Uros ja naaras tulevat toimeen luontaisesti parhaiten, joten sen vuoksi varmin pari on leikattu uros sekä (luovutusikäinen) naaras. (Näissäkin tapauksissa kannattaa laittaa tutustuttamisen jälkeen ensin asumaan uroksen reviirille, ei naaraan.) Muita helpoiten toimivia yhdistelmiä ovat äiti-tytär pari, samoin siskokset (ja joissain harvoissa tapauksissa myös veljekset), kaksi luovutusikäistä naarasta... Valeraskaana oleva, kiimainen naaras saattaa huolia poikasikäisen "hoivattavakseen" jolloin heille syntyy syvä side. Tällöin kyse on myös nuoremman alistuvuudesta, laumassa täytyy aina jonkun olla johtaja ja toisen alistuvampi. Naaraspari/lauma voi onnistua ja leikatun uroksen kerrotaan tasoittavan naaraslaumaa. Aikuiset uros-uros parit ovat harvemmin toimiva yhdistelmä, enkä omasta kokemuksestani tätä yhdistelmää suosittele, vaikkakin joillain harvoilla sekin toimii.

Paljon on kiinni myös kanin luonteesta, rodusta, tottumuksista, tilan koosta, vuoden ajasta (syksy luontainen aika hakeutua laumoihin), hormoonimylläköistä (uhma, kiima, valeraskaus, tiineys) sekä iästä. Osalle on jo ihan rodunomaistakin, onko paremmin yksineläjä taikka soveltuuko lemmikkikotiin ollenkaan. Vaikka ihanteellista olisi lajitoveri ja kanit nauttivat yhdessä olosta, kaikki vaan eivät tykkää kaikista. Ja on kaneilla toisistaan seuraa, vaikka eläisivätkin samassa tilassa mutta erikseen. Luonnossakin kani on yhteiskuntaeläin, eli elävät yhteiskunnassa, sopivan etäällä toisistaan, tietyssä keskenään sovitussa järjestyksessä. Yhteiskunnassa kanit saavat elellä vuorollaan rauhassa sillä aina joku valvoo ja varoittaa muita. Kaneilla on omia monihaaraisia tunneliverkostojaan johon muita ei huolita, mutta hädän hetkellä piiloutuvat sulassa sovussa yhteisiin tunneleihin.

Itse olen kuljetellut myös tällaisella ämpärillä taloa ympäri
ja yläkertaan tai ulos tutustumaan.
Yksi keino on myös laittaa kanit samaan kuljetusboksiin ja lähteä ajelulle. Tämä perustuu "hädän hetkellä"-käyttäytymiseen, pienessä tilassa eivät ala räyhäämään vaan tukeutuvat toisiinsa, kenties jopa huomaavat toisen olevan ihan mukava tuki ja turva pelottavan automatkan aikana. Ehkei tuo kaveri olekaan sen kummempi, että sitä tarvitsisi jännittää.  
Mutta en suosittele tätä kylmiltään, kaneille joiden käyttäytymisestä toisiaan kohtaan ei ole tietoa. Eli ensin tarkkailu ja tutustuttaminen verkon läpi ja jos näyttää siltä että saattaisivat suopua toisilleen niin sitten uskaltaa kokeilla tätä vinkkiä. Automatkan jälkeen taas paluu "ei kenenkään" reviirille ja seuraaminen miten käy. 

Ada kurkkii piilostaan, uskaltaisiko tulla maistamaan noita kesäisiä, kuivattuja herkkuja.

Aliisa on rohkeampi ja tulee myös maistelemaan, samalla tarkkailee Qtarin eleitä.
Oma suositukseni onkin, että aina kun hankkii enemmän kuin yhden kanin, kannattaa varautua siihen etteivät automaattisesti ole ystäviä. Eli toinenkin häkkimajoitus kannattaa varmuuden vuoksi miettiä. Tästä esimerkkinä naaraat, jotka voivat asua sulassa sovussa, mutta kevätauringon paistaessa haluavat tilaa vauva-suunnitelmilleen jolloin kaveri tuntuu huohottavan liikaa niskaan. Kiimainen naaras voi olla myös niin pinna kireänä, että kiukku ja turhautuminen puretaan omaan kaveriin. Naaras voi tarvita hetkeksi oman tilan ja rauhan, mutta jossain vaiheessa hömpötys on mennyt ohi ja yhteiselo onkin taas niin taivaallisen ihanaa. Jos tässä vaiheessa erottaa kaverit kokonaan, niitä ei välttämättä saa enää myöhemmin takaisin yhteen. Erottaa voi myös verkon avulla, jolloin näkö- ja hajuyhteys pysyy mutta haavereita ei pääse sattumaan.

Facebookista löytyy myös yksi tutustuttamistarina kuvien kera: linkki faceen
Onnea on... ystävä
Sulla on vähän likaa tuossa.
Minä suojelen sinua kaikelta...
Ps. Nämä ovat vinkkejä, ajatelmia ja ehdotuksia, enkä voi taata että toimivat aina ja jokaisen kanin kohdalla. Kanin omistaja on itse vastuussa tutustuttamisen seurauksista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti